THE RANGERS
In september 1962 werd de band opgericht op de Stevin HBS in Den Haag en was actief tot 1967.

In 1964 kwam Jerney Kaagman erbij als zangeres.

In een later stadium vertrok bassist Ed van der Merkenhof en werd zijn plaats ingenomen door Peter Kroon. Walter Verbaarschot werd als nieuwe slaggitarist aangetrokken. Toen later Peter Kroon vertrok, werd diens plaats ingenomen door Ad Groenendaal.

Van The Rangers is bekend dat ze ook in Duitsland hebben opgetreden.

THE RANGERS (Ed van den Merkenhof)
The Rangers werden in het najaar van 1962 in de Voorthuizenstraat in Den Haag opgericht door Ed van den Merkenhof, Kees Dieke, Fred Dieke.  Martin Boon werd er bij gevraagd omdat hij al gitaar speelde. Ed, Kees en Martin zaten toen gedrieën in de derde klas van de Stevin HBS in de Raamstraat in Den Haag. Fred Dieke zat toen al op sologitaarles en leerde daar de nieuwste nummers van The Shadows en Ed, die tot dan slaggitaar speelde, ging over op de basgitaar en nam daarvoor enige lessen.

Oefenen werd in het begin normaal gedaan in de achterkamer bij hetzij Ed, hetzij Kees en Fred (broers) thuis met de openslaande deuren achter open zodat de hele buurt tot wanhoop werd gedreven door het harde geluid van de elektrische gitaren die de klanken van The Shadows nummers naar de omwonenden in stuurden. Daarna werd in een schoollokaal geoefend dat  ’s avonds mocht worden gebruikt.

In het voorjaar, tijdens een schoolvakantie, gingen we met de band naar Nieuwkoop, waar de ouders van Martin Boon een woonboot hadden en waar we een week lang naar hartenlust repeteerden, zowel in de woonboot als op de drijvende vlonder aan de achterzijde.  Op die boot werden twee eigen nummers gemaakt.

Als  band hadden we zelf alleen nog maar één trommel , een paar bekkens en twee simpele versterkers. De eerste optredens vonden plaats, met een geleend drumstel, waren op een klasse avond en later een schoolfeest van de Stevin HBS, waar nummers werden gespeeld van voornamelijk The Shadows, waaronder ook enkele vocale.

Medio 1963 verdween Martin Boon van het toneel omdat hij zelf te weinig oefende en moeite had nummers zonder fouten te spelen. Zijn plaats als slaggitarist werd ingenomen door Peter Kroon.

Op de zaterdagen werd er geoefend in Delft, in een enorme garagehal van de Rijkspolitie Technische Dienst, waar mijn vader (die van Ed) werkzaam was. Spelend op de overloop en de klanken van de muziek de grote ruimte insturend droomden we van het podium met de aanbidders er voor. Later werd dat een ruimte bij de drukkerij Mouton, zoals die destijds heette.

Van lieverlee werden instrumentarium en repertoire uitgebreid en we  kwamen op een of andere manier terecht in Voorburg in Vronesteijn, waar een dansschool gevestigd was. Het was ook hier dat we in contact kwamen met Jerney Kaagman die er wel oren naar had om bij ons te komen zingen. Het enige nadeel was; zij woonde in Leidschendam en wij ten Westen van het Zuiderpark in Den Haag.

Op de zaterdagen dat er werd geoefend en daarna moest worden optreden ging Jerney altijd met mij mee naar huis om daar mee te eten, waarna we met de hele band naar het optreden gingen. Na afloop brachten we haar, achter op de brommer, gezamenlijk weer naar haar ouderlijk huis in Leidschendam, want we hadden onderling afgesproken dan geen van ons met haar op de “versiertoer” zouden gaan.

Ik was inmiddels gaan studeren.  Mijn ouders vonden de studie belangrijker dan de muziek en de tot dan toe nog weinige optredens en ik verliet de band in de zomer van 1964. Daarna raakte de band bij mij uit beeld.

THE RANGERS (Jerney Kaagman)
De band The Rangers werd in september 1963 op het Voorburgse Huygens Lyceum opgericht en was actief tot 1967. De bandleden waren: Ed van der Merkenhof basgitaar, Peter Kroon slaggitaar, Fred Dieke sologitaar en Kees Dieke drums.

Al vrij snel werd bassist Ed van der Merkenhof vervangen. Peter Kroon ging bas spelen, waardoor er een nieuwe slaggitarist moest worden aangetrokken. Walter Verbaarschot werd de nieuwe slaggitarist. Later toen Peter Kroon vertrok, werd zijn plaats door Ad Groenendaal ingenomen. In 1964 kwam Jerney Kaagman erbij als zangeres en in onderstaand interview vertelt zij hoe dat tot stand kwam..

Jerney ging voor het eerst zingen in het koor van het Huygens Lyceum waar de leraar de heer van der Meer er alles aan deed om de leerlingen in het noodleidende koor te krijgen. Zo stond zij opeens de Mattheus Passion te zingen.

Op zondagmiddag was bij dansschool Kuijpers op de Parkweg in Voorburg vrij dansen, Jerney ging daar regelmatig met haar vriendin Leonoor heen. Na een jaar dansles vroeg John Kuijpers of zij nog een extra jaar wilde doen. Dit hoefde zij dan niet te betalen. Op een zondagmiddag zat zij naast de bühne toen de band een pauze ging houden. Jerney vertelt: "De jongens van de band zaten aan een tafeltje achter mij en Leonoor en toen ontstond er een gesprekje zoals dat weleens meer spontaan ontstaat. Hallo wij zijn van de band, ja dat heb ik gezien, wij zoeken nog een zangeres, ik ken er geen zei ik. Zou jij dan misschien een keer willen komen zingen bij ons?

Het gesprek draaide er op uit dat Kaagman op een zaterdag ging repeteren met The Rangers." The Rangers konden repeteren in een drukkerij in Den Haag ergens op een locatie tegenover waar nu Rock Palace is. “Daar werkte de vader van de jongens Dieke die ook in The Rangers speelden. De instrumenten stonden er vast opgesteld waardoor ze direct konden oefenen. Na twee of drie zaterdagen zat het repertoire, dat voornamelijk uit covers bestond, er in. Dit bestond onder andere uit nummers van Cliff Richard and The Shadows en Franse chansons zoals 'Tous les garçons et les filles de mon âge....' Het repertoire bestond wel uit veel oubollige liedjes, zoals een rondje Shadows etc. Er werd namelijk veel op scholen gespeeld en daarvoor moest je een beetje schipperen want de een vond dit leuk en de andere dat . Een aardige bijkomstigheid was dat het leuk verdiende in het weekeinde zo'n 200,00 - 300,00 gulden.

Nadat ik bij de The Rangers was gaan zingen, ontstonden er opeens ook andere mogelijkheden zoals modeshow lopen voor de Bijenkorf. Ik zat toen op de MMS en was 16-17 jaar oud. Ik reed ook op een Mobylette met zo'n mand voorop, die ging erg hard, wel 60.

We traden voornamelijk op in de regio Den Haag, Rijswijk en Voorburg, verder ging het niet, behalve één optreden in Duitsland. Op 19 september 1964 op mijn 16e traden we in Duitsland op, in het voorprogramma van een grote Duitse act 'The German Blue Flames'. Het was een groot succes".

Het plakboek komt op tafel, een keurig bijgehouden boek met Jerney's eigen commentaar bij de foto's.

"Wat ik wel vervelend vind is dat ik mijn mooie plakboek een paar keer heb uitgeleend o.a. aan de AVRO en dat ik het met scheuren terug kreeg.

Er is een bandfoto van The Rangers met een paard op de achtergrond, omdat de naam The Rangers met paarden te maken heeft. De band bestond uit Kees en Fred Dieke, Ed van der Merkenhof en Peter Kroon, Walter Verbaarschot kwam op een later tijdstip bij de band".

"Wat zag ik er toen ongelofelijk truttig uit, een meisje van 16 ziet er toch zo niet uit. Toen heette de optredens in Duitsland allemaal Beat Fest of Beat Festival. We hadden ook een traditioneel bandbusje."

In 1965 verliet Jerney de band vanwege haar eindexamen  en zette haar carrière in 1969 voort bij Earth and Fire.

De zangcarrière bij the Rangers was leuk maar vrijblijvend. Jerney volgde hier en daar ook wat zangscholing en ging na haar Huygens tijd doorleren bij Schoevers. Er kwamen geen andere kansen om te zingen op haar pad, ze was er ook niet naar op zoek.