THERE IS
De band There is werd in 1966 opgericht en bestond uit: Ed Meester zang, Ton Schippers sologitaar, John Karelse gitaar en zang, John Duinker basgitaar en Michel Schrama drums.

Er werd niet in het Groene Huisje geoefend, maar in het huisje van ‘De Oranjevereniging’ bij de Wijkerbrug.

Ed Meester vertelt: “Iedere zaterdagmiddag werd er geoefend en er stonden daar altijd meisjes voor de ramen naar ons te kijken en te luisteren. Dat vonden wij best spannend.

Tot op een dag een van ons een kast ontdekte met daarin allemaal vlaggen. Nou die moesten dan maar voor de ramen gehangen worden en de meisjes dan maar naar binnen halen. Zo gezegd zo gedaan.

De vlaggen hingen nog geen uur, of er werd al aan de deur geklopt: dat was de voorzitter van de Oranjevereniging. Hij vroeg zich af wat we allemaal aan het doen waren, we zouden toch muziek maken. Wat deden die meisjes binnen en wat een schande al die vlaggen voor de ramen, dat is heiligschennis. Hij ging direct onze ouders waarschuwen. We moesten meteen alles opruimen en daar wegwezen.

Dat was heel vervelend want we hadden nog niet geoefend die middag. Dan maar in de garage van mijn vader oefenen. Daar waren we nauwelijks begonnen of de politie stond al voor de deur. De buren hadden geklaagd dat er een rot herrie uit de garage kwam. Binnen de kortste tijd stonden we voor de tweede keer die dag op straat”.

Maar uiteindelijk het is toch nog goed gekomen met There is. De band heeft niet zo lang bestaan, in 1967 was het over en sluiten.


THERE IS (Ton Schipper)
In 1966 besloten Ton Schipper en John Karelse om een band op te richten. De naam werd verzonnen door John en is gebaseerd op de kreet 'Daar is ie weer!' Dat sloeg op de man die de oefenruimte in de gaten hield en steeds kwam kijken of er niets mis ging.

Omdat Ton in 1966 nog met een ouderwetse kuif getooid was, drong Karelse bij hem aan op modernisering, dus verandering van haardracht. Zoals bij veel bands gebruikelijk was, bouwden de jongens hun speakerboxen zelf en regelden ze ook hun optredens zonder bemiddeling van een manager.

Knarsetandend denkt Ton Schipper terug aan hun goudkleurige Echolette, waarvan regelmatig de geknapte band moest worden geplakt.

Het meeste plezier beleefde Ton aan het feit dat je samen als groep muziek kon maken en daarmee ook nog eens de zaal kon bespelen en waarbij je op het podium aandacht kreeg van de meisjes in de zaal: “Heerlijk vonden we dat. Je had de meisjes voor het uitkiezen, maar daar heb ik eerlijk gezegd toch weinig gebruik van gemaakt. Mijn gitaar was belangrijker voor mij en als ik mijn vingers wilde vermoeien, deed ik dat liever op mijn snaren.

Ik had in die tijd verschillende vriendinnetjes (en verkeringen) van wie ik nooit de foto’s van optredens terug kreeg. Later is me dit nog eens overkomen. Ik besteedde zo weinig aandacht aan dit meisje, dat onze verhouding bekoelde. Toen ik de verloving verbrak, was de dame zo boos dat ze een heel fotoboek met optredens meenam en nooit meer teruggaf. Ik kan dus op een enkele na, helaas geen actie of bandfoto’s laten zien, dat is wel jammer maar de herinneringen zijn er nog wel gelukkig.

Ik speelde aanvankelijk op een namaak 'Les Paul' en later op een twaalfsnarige 'pijl-Eko' die in die tijd heel spectaculair was.

Ons repertoire bestond o.a. uit nummers van The Kinks, The Rolling Stones, The Beatles, The Animals, The Spencer Davis Group enzovoorts. Als we tijd moesten vullen tijdens een optreden, kwam het eindeloze 'Gloria' van Them tevoorschijn in een langere versie of op 'speciaal' verzoek, want er werd toen ook nog echt gedanst.

Mijn vader vervoerde ons dikwijls in deze regio met de 'Barkas', de Oost-Duitse driecilinder tweetakt bestelbus van zijn Haagse groente-en fruit-bedrijf. Toen There Is in 1967 stopte, speelde ik vervolgens in Up Side Down, daarna in The Saints en Popart Group It. Hierna volgde nog een aantal losse avonturen in diverse groepen en samenstellingen.

Later heb ik een carrosseriebedrijf opgericht waarin we auto’s geheel op maat en naar wens van de klant ombouwden en ik na verloop van tijd meer de commerciële kant van het bedrijf ondersteunde.